Jeśli jesteśmy w tematyce preparatów na odchudzanie, szybciutko wspomnę o chromie, który jest składnikiem wielu z nich, a nie przez każdego może być stosowany…
Wpierw może krótko o chromie – jest to pierwiastek, który „uzupełnia” działanie insuliny – hormonu transportującego glukozę (zawartą we krwi) do komórek, gdzie jest ona spalana, dzięki czemu dostarcza organizmowi energii. Gdy w organizmie jest wystarczająca ilość chromu insulina jest skutecznie wykorzystywana a stężenie glukozy utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Zapobiega to drastycznemu poposiłkowemu spadkowi glukozy, który wzbudza w nas ogromną chęć zjedzenia czegoś słodkiego. Jednak na własną rękę tabletek z chromem nie powinny zażywać osoby przyjmujące leki na cukrzycę. Pierwiastek ten bowiem może wpływać na dawkę insuliny lub doustnych leków przeciwcukrzycowych.
Jak przyjmować tabletki z chromem??
Najlepiej podczas posiłku popijając dużą ilością wody, by zmniejszyć podrażnienie żołądka. Pewnie źródła podają, że chrom lepiej się wchłania, gdy jest przyjmowany z pokarmami bogatymi w witaminę C. Inne źródła opisują, że chrom w połączeniu z antyoksydantami (np. witaminą C) może wykazywać działanie mutagenne… Co badanie, to inne wnioski, nie dajmy się jednak zwariować… Może lepiej nie popijajmy chromu sokiem pomarańczowym, ale też nie eliminujmy witaminy C z naszego całodziennego jadłospisu
A może z żywnością??
Doskonałym źródłem chromu jest pieczywo pełnoziarniste (lecz już oczyszczona mąka, z której wytwarza się inne gatunki pieczywa, zawiera go w bardzo niewielkich ilościach). Ponadto bogatym źródłem chromu są suszone śliwki, orzechy, owoce morza czy ziemniaki.