Skocz do zawartości









Warfaryna – interakcja której nie znacie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Sudety

Sudety

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 20 postów

Napisano 10 listopad 2018 - 05:41

Interakcja warfaryny z produktami bogatymi w witaminę K jest Wam z pewnością dobrze znana – jest to jedna z najczęściej i najszerzej opisywanych interakcji leków z żywnością. Słyszeliście jednak o wpływie soku żurawinowego na ten lek?? Założę się, że nie..
Ponoć składniki soku żurawinowego posiadają właściwości hamowania enzymu (dla dociekliwych – mowa o cytochromie CYP-2C9) który odpowiada za metabolizm S-warfaryny (aktywnego enancjomeru warfaryny). W wyniku tej interakcji następuje wzrost stężenia leku we krwi a co za tym idzie – zwiększenie aktywności antykoagulacyjnej (przeciwzakrzepowej). Interakcja ta wymaga dokładniejszych badań, niemniej Komitet ds. Bezpieczeństwa Leków w Wielkiej Brytanii ostrzegł chorych leczonych warfaryną przed piciem soku żurawinowego oraz spożywaniem produktów z tych owoców.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych