Skocz do zawartości









Leki poprawiające krzepliwość krwi (anemia)

krzepliwość krwi anemia niedokrwistość wątróbka pożywienie dieta witamina B12

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Twoje zdrowie

Twoje zdrowie

    Zaawansowany użytkownik

  • Administrators
  • 147 postów

Napisano 05 października 2013 - 11:19

Przepływ krwi w naczyniach


leki wpływające na układ krzepnięcia krwi


Stabilizuje skrzep. Hamuje nadmierne krwawienie np. aminocaproic acid. Rozpuszczają skrzepy krwi, zbiorowiska martwych komórek, ropnie; umożliwiają dostęp antybiotyków do starych ognisk zapalnych np. streptodornase, streptokinase. Zmniejszają krwawienia po poważnych operacjach (np. kardiochirurgicznych) np. tranexamic acid (kwas traneksamowy).

leki wpływające na układ krzepnięcia - witamina K


Niezbędna do produkcji czynników krzepnięcia krwi, jej niedobór wywołuje groźne w skutkach krwawienia np. phytomenadione

Leki wpływające na układ krwiotwórczy


Witaminy


Cyanocobalamin, czyli witamina B12 niezbędna jest do produkcji hemoglobiny; jej niedobór wywołuje niedokrwistość.

Związki żelaza


Związki żelaza - niezbędne w procesie produkcji hemoglobiny; niedobór prowadzi do niedokrwistości, czyli m.in. anemii np. ferri proteinatosucc inas, ferrous gluconate, ferrous chloride, ferrous hydroxide polyisomaltose, | ferrous sulfate
leki wpływające na układ krwiotwórczy

kwas foliowy


Niezbędny do produkcji czerwonych krwinek i prawidłowego rozwoju płodu; jego niedobór może być przyczyną niedokrwistości lub wad rozwojowych np. folie acid
 

Naprawa uszkodzonego naczynia

  1. W naczyniu krwionośnym bez uszkodzeń krew przepływa swobodnie
  2. Płytki krwi zlepiają się, aby wypełnić uszkodzenie. Skrzep powoduje zwężenie światła naczynia. Przepływ krwi jest utrudniony
  3. Skrzep powiększa się, powstaje zator. Krew zostaje zatamowana.


Szpik kostny - mająca gąbczastą konsystencję tkanka znajdująca się m.in. wewnątrz jam szpikowych kości długich. Rozróżniamy dwa rodzaje: szpik kostny żółty i czerwony. Ten drugi jest miejscem powstawania elementów krwi (erytrocyt, leukocyt, trombocyt). U dziecka wypełnia wszystkie kości. U dorosłych występuje jedynie w mostku, kręgach, żebrach, kościach czaszki, miednicy i łopatkach oraz w nasadach kości długich.



#2 Twoje zdrowie

Twoje zdrowie

    Zaawansowany użytkownik

  • Administrators
  • 147 postów

Napisano 05 października 2013 - 02:48

Co to jest anemia i jaką stosować wtedy dietę

Niedokrwistość, czyli anemia jest jedną z najczęstszych chorób hematologicznych i może wystąpić u osób w różnym wieku. Można o niej mówić, gdy stężenie hemoglobiny oraz poziom krwinek czerwonych spadają poniżej wartości uznanych za normę. W przypadku hemoglobiny u kobiet granicą jest 12.0 g/dl, a u mężczyzn 14,0 g/dl. Liczba krwinek czerwonych nie powinna być mniejsza niż 3,8 mln/mm3 u kobiet i 4,0 mln/mm3 u mężczyzn. Istnieje kilka rodzajów niedokrwistości, podstawowe to:

  • Niedokrwistość niedoborowa (z niedoboru żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego)
  • Niedokrwistość hemolityczna
  • Niedokrwistość pokrwotoczna

Podstawowe objawy niedokrwistości z niedoboru żelaza (najczęstsza przyczyna niedokrwistości) to:

  • znaczne osłabienie,
  • bóle i zawroty głowy,
  • nadmierna senność lub bezsenność
  • wypadanie włosów,
  • pękanie kącików ust.

U osób starszych równie często obserwuje się niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 manifestującą się objawami wymienionymi powyżej oraz:

  • zaburzeniami równowagi,
  • zaburzeniami czucia w zakresie dłoni i stóp.

Trzeba pamiętać, iż bardzo ważnym źródłem żelaza i witaminy B12 jest mięso (m.in. wątróbka) i jego przetwory. Jednak przy pojawieniu się objawów niedokrwistości najważniejszym jest szybkie uzupełnienie tych niedoborów za po-mocą preparatów żelaza czy wit. B12. Dieta stanowi istotny, lecz jedynie uzupełniający element wyrównania niedoborów.

Niedokrwistość hemolityczna jest skutkiem nadmiernego rozpadu krwinek czerwonych. Może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Przyczyny hemolizy mogą być wewnątrzkrwinkowe lub pozakrwinkowe.
Inną przyczyną anemii może być utrata krwinek czerwonych powstała w wyniku silnego krwotoku lub powtarzających się krwawień. Jest to niedokrwistość pokrwotoczna. Znaczna, szybka utrata krwi prowadzi do głębokiej niedokrwisto-ści i zagraża życiu człowieka.
Nie należy zapominać, że niedokrwistość może być objawem innych, niehematologicznych chorób (np. nowotworów).
 



#3 bedzka

bedzka

    Newbie

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 02 października 2014 - 08:10

dziękuję za informację!