Skocz do zawartości









Leki poprawiające przepływ krwi (miażdżyca)

przepływ krwi miażdżyca naczynia krwionośne

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Twoje zdrowie

Twoje zdrowie

    Zaawansowany użytkownik

  • Administrators
  • 145 postów

Napisano 07 październik 2013 - 12:58

Preparaty z następujących grup: heparyny (zmniejszają krzepliwość krwi), statyny (hamują produkcję cholesterolu), fibraty (hamują wchłanianie tłuszczu), żywice (hamują wchłanianie zwrotne cholesterolu w jelitach). Oprócz tego leki pochodzenia naturalnego poprawiające przepływ krwi i stan naczyń krwionośnych. Przepływ krwi w naczyniach - leki poprawiające przepływ krwi, hamujące krzepnięcie:acenocoumarol, dalteparine, enoxaparin, nadroparine, bemiparin, parnaparin.

Leki obniżające poziom cholesterolu

  • Poprzez hamowanie produkcji w wątrobie - statyny: atorvastatin, lovastatin, pravastatine, simvastatin.
  • Poprzez hamowanie wchłaniania zwrotnego kwasów żółciowych w jelicie: colestipol, colestyramine.
  • Poprzez hamowanie jego wchłaniania w jelicie: ezetimib.
  • leki obniżające stężenie cholesterolu i trójglicerydów (poprzez hamowanie wchłaniania tłuszczów w jelicie): bezafibrate, ciprofibrate, fenofibrate, gemfibrozil.
  • leki pochodzenia naturalnego. Poprawiają przepływ krwi, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu w wyniku współdziałania licznych zawartych w nich substancji czynnych. Np. allium sativum, boraginis oleum, jecoris aselli oil, oenothere oleum, omega-3-triglicerides.

Serce:

  • preparaty zmniejszające krzepliwość krwi stosowane profilaktyce choroby wieńcowej: icylic acid, dipyridamole, indobufen, magnesjin salicylate, ticlopidine hydrochloride.

Naczynia krwionośne:

  • Leki przywracające elastyczność naczyniom: Aescin, escuven, Alliorut, Detralex, Endoteln, Esceven, Rutinoscorbin, Rutinov n, Rutoven, Rutovit C, Troxescorbin, Troxeva n, Venescin, Venitan, Venoruton.
  • Leczenie żylaków: Calciumiobesilate, Haematoven, Heparinln, Hirudoid, Lioton 1000, Veno-żel.
  • Leki przeciw hemoroidom - zewnętrzne: HC, Proctosone, Procto-Glyvenol, Hemore tal, Hemorol, Rectosol.

Jak powstaje miażdżyca? Złogi cholesterolu odkładają się na ściankach naczyń, zwężają ich światło co upośledza przepływ krwi.

 



#2 Twoje zdrowie

Twoje zdrowie

    Zaawansowany użytkownik

  • Administrators
  • 145 postów

Napisano 07 październik 2013 - 01:01

Statyny - leki na miażdżycę, żółtaczkę i raka


Pierwszy lek z grupy statyn zarejestrowano 25 lat temu do obniżania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Samym wysokim poziomem pewnie nikt by się nie przejmował, gdyby nie to, że bardzo znacznie zwiększał on ryzyko miażdżycy naczyń, a w konsekwencji tak poważnych chorób jak zawał serca czy niedokrwienny udar mózgu. Początkowo dobroczynne działanie statyn przypisywano ich zdolności do blokowania syntezy cholesterolu w wątrobie. To tam wytwarzane jest ponad 2/3 cholesterolu krążącego w naszych żyłach. Tylko ok. 1/4 do 1/3 dostarczamy sobie z zewnątrz z pożywieniem zwykle bogatym w tłuszcze. Co istotne, statyny redukują wyłącznie stężenie „złego” cholesterolu LDL, a nie jego „dobrej" wersji - HDL. To działanie wynika z faktu, że leki z tej grupy zwiększają na komórkach wątroby liczbę receptorów dla LDL cholesterolu. Receptory te, niczym lep, wyłapują „złe" cząstki z krwi. W rezultacie:

  • stężenie „złego” cholesterolu LDL spada o 30-40 proc.;
  • stężenie „dobrego” cholesterolu HDL wzrasta o 5 -10 proc.;
  • stężenie trójglicerydów spada o 10 - 30 proc.

Z upływem lat leki te nie przestają zadziwiać badaczy. Okazało się, że ich działanie przeciwmiażdżycowe nie zależy wyłącznie od obniżania ilości krążących we krwi tłuszczów. Blokowanie enzymu zwanego uczenie reduktazą hydroksymetyloglutarylokoenzymu A (w skrócie HMG-CoA) wpływa także na:

  • podział;
  • wzrost;
  • dojrzewanie komórek.

Dzięki temu mogą - jak się okazuje - wpływać na:

  • tworzenie i przemiany kości;
  • wzrost nowotworów (hamują namnażanie się komórek złośliwych guzów).

Ostatnio w badaniach udowodniono, że niektóre statyny potrafią też hamować postęp żółtaczki zakaźnej typu C dzięki temu, że blokują namnażanie się wywołującego tę chorobę wirusa w komórkach wątroby. W połączeniu z dotychczas stosowanym leczeniem znacznie poprawiają stan wątroby.



#3 Twoje zdrowie

Twoje zdrowie

    Zaawansowany użytkownik

  • Administrators
  • 145 postów

Napisano 07 październik 2013 - 01:07

Czy można uniknąć miażdżycy, odpowiednio się odżywiając, bez konieczności stosowania baterii leków?


Wszystko zależy od tego, jak wcześnie uświadomimy sobie, co nam zagraża. Naturalne środki, takie jak:

  • rozpuszczalny błonnik;
  • wyciągi z karczocha;
  • czosnek i jego preparaty;
  • dieta bogata w oleje roślinne i morskie ryby albo inne źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • pokarmy zawierające probiotyczne bakterie (np.Lactobacillus);

Są świetne w zapobieganiu wczesnym stadiom miażdżycy, ale należy pamiętać, że nie potrafią poradzić sobie ze złogami nagromadzonymi przez lata dietetycznych zaniedbań. Tymczasem zmiany miażdżycowe mogą rozpoczynać się już w łonie matki! Ich gwałtowny rozwój przypada na okres między 15 a 35 rokiem życia. Wtedy jednak nikt się tym nie przejmuje. Gdybyśmy dbali o naczynia za młodu, miażdżyca pojawiałaby się o wiele później.
„Zły” i „dobry” cholesterol
Tak naprawdę cholesterol nie jest ani dobry, ani zły, po prostu łatwo ulega wpływom. Wszystko zależy od tego, z czym się połączy. Jeśli z białkiem o nazwie beta-lipoproteina, to powstaje LDL - cząstka, która transportuje cholesterol z wątroby do krwi, by mógł być spożytkowany przez rozmaite komórki
naszego ciała. Jeśli towarzyszem cholesterolu zostanie alfa-lipoproteina, powstaje cząstka HDL, która usuwa cholesterol z krwi. Zbyt dużo krążących cząstek LDL sprawia, że cholesterol odkłada się na ściankach naczyń, zwężając ich światło i utrudniając przepływ krwi - rozwija się miażdżyca.
Najbogatsze źródła cholesterolu to mięsa, żółtka jaj, nabiał i podroby (wątroba, nerki, móżdżek); produkty roślinne (nawet te tłuste) nie zawierają cholesterolu.



#4 Twoje zdrowie

Twoje zdrowie

    Zaawansowany użytkownik

  • Administrators
  • 145 postów

Napisano 07 październik 2013 - 01:10

Na jakiej zasadzie czosnek chroni naczynia przed miażdżycą?


Leki naturalne, do jakich należy czosnek i produkowane na jego bazie preparaty, zawierają kilkanaście albo i kilkadziesiąt substancji czynnych. Próby ich wyizolowania i rozdzielenia po to, by precyzyjnie określić wpływ leczniczy, zwykle nie dają dobrych efektów, bo działanie tych czynników wzajemnie się wspomaga. Niestety, brak jest dobrze skonstruowanych badań klinicznych i skuteczność często ocenia się poprzez tradycję stosowania. Wiadomo, że czosnek: posiada zdolność redukcji wytwarzania cholesterolu w mechanizmie zbliżonym do statyn. Działanie to nie jest jednak zbyt silne. Jedząc czosnek, można uzyskać spadek stężenia cholesterolu o jakieś 5-7 proc. w stosunku do wartości wyjściowych, czyli tych sprzed leczenia. To niewiele, jeśli zważyć, że leki z grupy statyn obniżają to stężenie o 30 - 40 proc. Należy poza tym pamiętać, że wiele osób z uszkodzoną wątrobą źle toleruje czosnek. Mamy jednak inne możliwości hamowania miażdżycy, bez uciekania się do leków chemicznych. Można np. jeść sterole i stanole roślinne uzyskiwane z olejów albo (jak w Finlandii) - z kory sosny. To jest tzw. roślinny cholesterol, który, jeśli podamy go z posiłkiem, wchłania się lepiej niż ten zwierzęcy. Angażuje zatem mechanizmy przenoszące tłuszcze i sprawia, że mniej wchłania się tych niedobrych. Wszystko dlatego, że człowiek pierwotny był w zasadzie wegetarianinem i rzadko jadał mięso. Dlatego nasze jelita wolą „cholesterol roślinny”. Bardzo ważny jest też błonnik, ale najlepiej rozpuszczalny. Źródłem takiego są pogardzane buraczane wytłoki. W błonniku rezydują bakterie, które przetwarzając go, produkują bardzo zdrowe krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas octowy i kwas propionowy. Ten pierwszy obniża we krwi stężenie glukozy i cholesterolu, zaś ten drugi zmniejsza stan zapalny. Razem przyczyniają się do hamowania postępu miażdżycy. Nie należy zapominać, że cholesterol jest groźny dopiero, gdy podlega procesom utleniania. Przed utlenianiem chronią roślinne bioflawonoidy, w tym z czarnych jagód i aronii.



#5 Twoje zdrowie

Twoje zdrowie

    Zaawansowany użytkownik

  • Administrators
  • 145 postów

Napisano 07 październik 2013 - 01:47

Jak to jest, że poziom tłuszczu we krwi obniża tykanie kapsułek z tranem, czyli z tłuszczem?


Wszystko dlatego, że miażdżyca to nie tylko wynik odkładania się złogów tłuszczu w naczyniach, ale także skutek toczącego się w naczyniach procesu zapalnego. Np. osoby cierpiące na choroby reumatyczne mają zwykle bardziej zaawansowaną miażdżycę niż ich rówieśnicy niedotknięci tego typu schorzeniami. W ich ciele stale bowiem toczy się zapalenie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (tzw. WNKT) z ryb morskich zmniejszają stan zapalny, a tym samym hamują rozwój miażdżycy. To zresztą nie wszystkie zalety tych tłuszczów:

  • zmniejszają skłonność płytek krwi do zlepiania się, a zatem zabezpieczają chorych z miażdżycą przed tzw. ostrym incydentem wieńcowym, czyli całkowitym zatkaniem naczynia odżywiającego serce
  • mają wpływ na przewodzenie sygnałów w mięśniu sercowym i zapobiegają arytmii, która w świeżym zawale serca bywa częstą przyczyną zgonu.

Jedzmy zatem morskie ryby! A jeśli już ktoś naprawdę ich nie lubi, to powinien łykać suplementy zawierające WNKT, zwłaszcza kwas eikozapentaenowy i dekozaheksaenowy. Nie tylko przeciwdziałają one miażdżycy, ale też są niezwykle istotne dla prawidłowego rozwoju i właściwej pracy naszego układu nerwowego. Dla mnie kwasy omega-3 są na czele listy leków pochodzenia naturalnego. Po nich istotne miejsca zajmują:

  • sterole i stanole roślinne
  • błonnik rozpuszczalny
  • bakterie probiotyczne (w tym kwasu mlekowego)
  • białka roślinne.

Niezwykłą pozycję wśród tych ostatnich zajmuje badane przez nas w Polsce białko łubinu białego, które jak wykazaliśmy:

  • obniża poziom cholesterolu
  • obniża poziom glukozy
  • obniża ciśnienie krwi,

a przy tym jest hipoalergiczne (nie uczula) i w przeciwieństwie do białka sojowego nie zawiera roślinnych hormonów - fitoestrogenów; może być zatem bezpiecznie spożywane przez dzieci.



#6 Twoje zdrowie

Twoje zdrowie

    Zaawansowany użytkownik

  • Administrators
  • 145 postów

Napisano 07 październik 2013 - 02:00

Jak działają leki naczyniowe?


Leki usprawniające krążenie można podzielić na kilka podstawowych grup. Każda z nich ma nieco inne wskazania i może dawać inne działania uboczne:

  • Heparyny rozrzedzają krew, hamując układ krzepnięcia i zmniejszają jej lepkość, co sprawia, że swobodniej płynie w naczyniach;
  • leki przeciwpłytkowe nie dopuszczają do zlepiania się płytek krwi w agregaty, uniemożliwiając tworzenie się zakrzepów;
  • leki z grupy prostacyklin bezpośrednio poszerzają światło naczyń, a co za tym idzie ułatwiają przepływ krwi; stosowane są głównie w warunkach szpitalnych, w stanach krytycznego niedokrwienia;
  • pochodne pentoxifylliny zwiększają elastyczność krwinek, przez co ułatwiają im przepychanie się przez najmniejsze naczynia krwionośne bez uszkodzeń; żeby zauważyć efekty działania, trzeba jednak brać je przez dłuższy czas;
  • leki blokujące receptory alfa-2 (takie jak np. sadamina) zmniejszają napięcie ścian naczyń, teoretycznie ułatwiają zatem przepływ krwi, ale jak się okazuje lepiej działają na naczynia zdrowe, przy ich stosowaniu może zatem paradoksalnie dochodzić do sytuacji, kiedy po podaniu leku niedokrwienie w chorym obszarze się zwiększa, bo cała krew zostaje skierowana do zdrowych naczyń, które bardziej się poszerzają;
  • preparaty zwiększające tworzenie tlenku azotu w naczyniach; są to głównie suplementy zawierające L-argininę - aminokwas niezbędny do tworzenia NO; żeby zobaczyć efekty, trzeba je zażywać regularnie co najmniej kilka tygodni;
  • tzw. leki poprawiające przepływ żylny. Działają głównie poprzez poprawę napięcia ścian naczyń żylnych i ich uszczelnianie. Tak naprawdę ich skuteczność ogranicza się tylko do początkowych stadiów chorób żył, mogą łagodzić niewielkie obrzęki kostek pojawiające się pod koniec dnia, usuwać uczucie ciężkości nóg czy zmniejszać bolesność łydek przy długotrwałym staniu. Nie likwidują jednak ani nie zmniejszają już istniejących żylaków podudzi, ani nie pomagają w chorobie pozakrzepowej. W takich sytuacjach o wiele lepsze są środki mechaniczne, jak pończochy o zmiennym ucisku albo nawet zwykłe rajstopy przeciwżylakowe.


#7 _Znafca_*

_Znafca_*
  • Goście

Napisano 22 październik 2013 - 09:23

Ja znam skuteczny"lek"ktory mi zawsze poprawiał stan serca :lol: .Nazywa sie głodówka :lol: .Ogólnie odradzam piguły bo jak wynika z mojego inneog wywodu na tym forum są bardzo podejrzane :P .Ja polecam po prostu zdrową jarska dietę B) .Od czasu jak zrezgnowalem z mięcha to sie sporo z tym poprawiło :lol: .



#8 rozan

rozan

    Newbie

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 02 kwiecień 2019 - 11:26

Podobno nowe badania coraz częściej mówią o tym, że wbrew obiegowej opinii, jajka mają bardzo korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych